De aandelenbeurzen in New York zijn de handelsdag woensdag met kleine uitslagen aangevangen. De overwinning van Donald Trump bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen zorgde niet voor een gevreesde stevige koersval.
De Dow-Jonesindex stond kort na de openingsbel in New York vlak op 18.331 punten. De S&P 500 zakte 0,2 procent tot 2136 punten. Schermenbeurs Nasdaq verloor 0,4 procent tot 5176 punten.
Beleggers op Wall Street leken de eerste schok van de verkiezingsoverwinning van Trump redelijk te boven te zijn. De negatieve tendens werd grotendeels doorbroken na een verzoenende overwinningsspeech van Trump. In aanloop naar de verkiezingen bleek onder beleggers een duidelijke voorkeur voor winst van Clinton.
De Europese beurzen hebben woensdagmiddag de eerdere verliezen weggewerkt.
De verzoenende woorden van Donald Trump na zijn verkiezingsoverwinning in de Verenigde Staten haalde de scherpe randen van de handelssessie af. Kleine koersuitslagen op Wall Street stuwden het sentiment verder.
De harde toon die Trump aansloeg in de verkiezingscampagne had beleggers flink nerveus gemaakt over een eventuele overwinning voor de Republikein. In Amsterdam stond de toonaangevende AEX-index kort na de openingsbel in New York vlak op 450,16 punten.
De MidKap stond 0,1 procent onder de slotstand van dinsdag op 642,95 punten. De graadmeter in Frankfurt stond onveranderd en in Londen en Parijs kleurden de indices lichtgroen
Heineken was de sterkste daler in de AEX met een verlies van 2,8 procent. De bierbrouwer is sterk vertegenwoordigd in Mexico, waar het presidentschap van Trump naar verwachting nadelig zal uitpakken. Bovenaan de hoofdindex stond staalconcern ArcelorMittal dat zijn beurswaarde met 8,1 procent zag stijgen. Verder schaarden biotechnologiebedrijf Galapagos en ING zich bij de sterkste stijgers.
ABN AMRO, dat financieel directeur Kees van Dijkhuizen naar voren schoof als opvolger van topman Gerrit Zalm, won 2,8 procent. In de luwte van het verkiezingsgeweld kwam verder een aantal bedrijven nog met kwartaalresultaten. Beursuitbater Euronext verloor daarop 4,5 procent, beursintermediair Flow Traders leverde 1,1 procent in en vastgoedfonds WDP ging 0,4 procent omlaag.
Op de beurs in Kopenhagen ging windturbinefabrikant Vestas 8,9 procent onderuit. Analisten vragen zich af hoe het Deense bedrijf zich de komende jaren staande gaat houden op een naar verwachting veel lastigere Amerikaanse markt. Trump staat bepaald niet bekend als een voorvechter van duurzame energie.
De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,4 procent naar 44,80 dollar. Brentolie werd 0,1 procent goedkoper en bracht per vat 45,97 dollar op. De euro werd verhandeld voor 1,0955dollar, tegen 1,1040 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.